Udbudsskandalen i Gribskov: Hvor var de lokale medier?

Udbudsskandalen i Gribskov: Hvor var de lokale medier?
Udbudsskandalen i Gribskov: Hvor var de lokale medier?

Det er Sjællandske Medier (SN.dk), der i dag kan fortælle historien om, at det store udbud på 350 millioner kroner i Gribskov Kommune er blevet annulleret af Klagenævnet for Udbud. Men mens denne nyhed nu rammer offentligheden, rejser det spørgsmålet: Hvor var de lokale medier, da processen stod på? Hvorfor blev der aldrig stillet kritiske spørgsmål om de relationer, der knytter sig til hovedpersonerne i denne sag?

Stort udbud til 350 millioner kroner annulleret
Den store kontrakt er nu revet over 🚨


Et lokalt medie burde kende det politiske og erhvervsmæssige landskab i deres område og være først til at undersøge, når der opstår forbindelser mellem aktører i en så stor og betydningsfuld proces. Men i dette tilfælde har de lokale medier været påfaldende tavse, selvom flere detaljer i udbudssagen nærmest skriger på opmærksomhed.

Fra udbud til annullering – relationerne i centrum


Historien begynder med et udbud, der blev annulleret og genudbudt. Det nye udbud blev vundet af Svendsen & Søn Transport A/S, men uden at der blev indledt yderligere dialog med andre bydere i processen. Klagenævnet for Udbud har nu konkluderet, at der var fejl i evalueringen, hvilket har ført til annulleringen af tildelingen.

Men sagen stopper ikke der. Bag udbuddet står flere centrale personer med tætte forbindelser:

1. Simon Rue Levin Svendsen, der ejer Lassac ApS – det hyggelige og populære lokale bageri Brød & Vin i Tisvildeleje. Udover at drive bageriet, ejer Simon Svendsen også transportvirksomheden, der vandt udbuddet.

2. Simon Svendsen ejer Lassac ApS (Brød & Vin) sammen med Anders Gerner Frost, der ikke blot er byrådsmedlem og aktuelt 2. viceborgmester i Gribskov Kommune, men også en velkendt lokal skikkels samt tidligere borgmester.

GernerSondergaard

3. Anders Gerner Frost har desuden en erhvervsmæssig forbindelse til formanden for Gribskov Forsyning Pernille Søndergaard gennem deres fælles virksomhed GernerSøndergaard. Pernille Søndergaard (M) er byrådsmedlem og samtidig bestyrelsesformand for Gribskov Forsyning, som administrerer udbuddet.


Gribskov Forsyning bagatelliserer afgørelsen


Ligesom man har set det hos Hillerød Forsyning i lignende sager, ser Gribskov Forsyning ud til at bagatellisere Klagenævnets afgørelse. Bestyrelsesformand Pernille Søndergaard har udtalt til SN Medier, at forsyningen er “overrasket” over afgørelsen og mener, at den “ikke er berettiget.” Hun har samtidig signaleret, at man ikke ser afgørelsen som en stor hindring og i stedet undersøger forskellige muligheder for at fortsætte processen.

Denne holdning er problematisk. Når et udbud på 350 millioner kroner annulleres, fordi reglerne om gennemsigtighed og ligebehandling ikke er blevet overholdt, burde det tages yderst seriøst. At ignorere eller minimere betydningen af Klagenævnets afgørelse svækker tilliden til forsyningsselskabets håndtering og rejser yderligere spørgsmål om hele processen.

Lokale medier, der svigter opgaven


Disse forbindelser og forsyningens reaktion burde have været et oplagt fokus for en lokal avis. Når store kontrakter tildeles, og nøglepersonerne i processen har erhvervsmæssige og politiske relationer til hinanden, er det ikke bare en historie – det er kernen i journalistikkens rolle som offentlighedens vagthund. Hvorfor har ingen påpeget forbindelsen mellem Anders Gerner Frost, der stadig har politisk magt som 2. viceborgmester, og de personer, der direkte eller indirekte har haft indflydelse på udbudsprocessen?

At det lokale medie først nu rapporterer om annulleringen, uden at belyse relationerne og de potentielle interessekonflikter, efterlader borgerne uden det fulde billede. Det rejser spørgsmål om, hvorvidt de lokale medier har svigtet deres ansvar.

En sag, der lugter


Det kan ikke nødvendigvis siges, at der er foregået noget ulovligt. Men når hele processen – fra det oprindelige udbud, der blev stoppet, til det genudbud, der blev vundet uden yderligere dialog med andre bydere – nu ender i annullering, er det svært ikke at bemærke, at sagen lugter. Når der samtidig er så tydelige relationer mellem de involverede parter, bør der rejses spørgsmål.

I min podcast Visbys Verden har jeg allerede behandlet sagen i mit seneste afsnit #93 Manglen på lokalmedier. Gæst Mads Brügger hvor jeg diskuterede de potentielle interessekonflikter med Mads Brügger. Vi påpegede præcis de relationer, der nu er i centrum, og advarede om, at dette uundgåeligt ville vække mistanke.

Hvorfor nu?

Det store spørgsmål, der bør stilles til de lokale medier, er:

Hvorfor blev dette ikke undersøgt tidligere?

Hvorfor er det ikke en del af journalistikken at afdække relationerne, der kan påvirke store offentlige beslutninger?

Og vigtigst af alt – hvorfor kræver det først en national konklusion fra Klagenævnet for Udbud, før der stilles kritiske spørgsmål?

Gribskov-sagen er en påmindelse om, hvorfor lokaljournalistik er vigtig. Den bør være borgernes vagthund, ikke blot en rapportør af fakta, når skaden allerede er sket.